Četnici roštilj

СУБНОР огорчен што неће бити наставка серије “Равна Гора”

Četnici roštilj

Таман су четници стигли на Равну Гору да распале роштиљ, кад оно – крај

БЕОГРАД – Снимање серије “Равна Гора” о покрету ђенерала Драже Михаиловића неће бити настављено чему је узрок недостатак финансијских средстава. Овакав след догађаја изазвао је лавину незадовољства у редовима Комунистичке партије Србије, СКОЈ-а, АВНОЈ-а, СУБНОР-а и КПЈ.

Наиме, серија “Равна Гора” завршила је свој први и вероватно последњи циклус тиме што је мала чета још увек пуковника Драже Михаиловића стигла на поменуту планину и распалила роштиљ. Али пара за наставак серије једноставно нема. 

Због тога су се побунили комунисти затраживши да држава нађе новац за наставак серије. У саопштењу младих СУБНОР-а речено је да је у почетку постојао страх да серија неће објективно приказати догађаје из Другог светског рата, “али како су се епизоде одвијале једна за другом, та бојазан је отклоњена”.

“Недопустиво је да се прекида овај серијал у тренутку кад се улази у почетак ратног вртлога. Видели смо да су четници заклали тек једног човека и једно јагње, био је тек један покушај силовања и тек једно међусобно убиство између припадника Дражиног успореног покрета, тек сами почетак свађа међу четничким официрама и потезање пиштоља једних на друге, те дезертерство у њиховим редовима, и томе слично, а серија је већ прекинута. То заиста нема смисла”, саопштено је из СУБНОР-а.

Како је наведено, сценарио за први циклус ове серије “живи је доказ да су четници били злочинци”, али да је потребно наставити снимање и емитовање, “како би се доказало и да су били колаборационисти окупатора”. 

“Позивамо министра културе Ивана Тасовца да Министарство одвоји новац за наставак серије”, апеловао је СУБНОР, посебно се позивајући на чињеницу да је министар на то место дошао на предлог идеолошки њима блиске Социјалистичке партије Србије.

А редитељ серије Радош Бајић јуче је изјавио да је очекивао помоћ у новцу од четничке емиграције за наставак серије, али је она, на његово запрепашћење, изостала. 

– Не видим шта је разлог томе. Знали смо да имамо новца само за један од три предвиђена циклуса “Равне Горе”, али уздали смо се да ће презадовољна четничка емиграција да улети с парама кад виде први део пројекта у којем су њихови дедови главни јунаци. Заиста сам изненађен што до тога није дошло. Ово је прво остварење које показује четнике у позитивном… хм… хм… контексту – казао је Бајић. 

А Српска народна одбрана из Чикага само је кратко изразила задовољство што неће више бити снимања “Равне Горе”.

– Драго нам је да је завршен овај први и ваљда последњи циркус “Равне Горе”… Како сте рекли? Циклус? Нисам знао да се то тако сада зове у Србији – рекао је Славко Пановић, председник СНО.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *